סטייקינג (Staking) – המדריך המלא להשקעה הפסיבית במטבעות דיגיטליים

איך עושים סטייקינג

סטייקינג היא צורת השקעה פופולרית בתחום המטבעות הדיגיטליים שתפסה תאוצה עם עליית הערך של מטבעות אלטרנטיביים כמו קרדאנו (ADA), אתריום (2.0 ETH), פולקדוט (DOT) , צ'יינלינק (LINK), ביאנבי (BNB) ועוד. 

צריכת אנרגיה גבוהה, הנדרשת לאבטחת רשת בלוקצ'יין כמו ביטקוין (BTC) המבוססת פרוטוקול 'הוכחת עבודה', תורמת לעניין הגובר במטבעות שמבוססים על פרוטוקולי 'הוכחת החזקה' (Proof of Stake או ר"ת PoS) אשר צורכים פחות אנרגיה לאבטחת ופעילות הרשת. 

במדריך זה נסביר מה זה סטייקינג, איך עושים זאת, מהן הפלטפורמות המומלצות לבצע סטייקינג, כיצד מחושבת התשואה, מהם היתרונות והחסרונות ומהם הסיכונים שצריך להכיר.

מה זה סטייקינג (Staking)?

סטייקינג הוא תהליך של נעילת כמות מסוימת של מטבעות בארנק ייעודי, כדי לקבל את הסמכות להיות מאמת (Validator) וליצור בלוקים חדשים בשרשרת הבלוקים ברשתות מבוססות PoS. 

מטבעות המופקדים נותנים הרשאה להשתתפות באימות העסקאות המבוצעות על גבי אותה הרשת, וכך המאמתים הופכים להיות גורם משמעותי באבטחת הרשת בעוד המטבעות הנעולים משמשים כערבות. במידה ואחד מהם ינסה לרמות ניתן יהיה (ברוב הפרוטוקולים) לקנוס אותו על האקט הזדוני.

המאמתים מקבלים תשואה עבור נעילת המטבעות, ריבית משתנה ששיעורה שונה בכל רשת בלוקצ'יין נפרדת, ואשר מושפעת ממספר גורמים ביניהם היצע, ביקוש ונזילות המטבעות.

ישנן מספר דרכים לעשות סטייקינג. הפופולרית ביותר כיום היא להצטרף לבריכת מאמתים בנקודת זמן נתונה, 'בריכת סטייקינג' (Staking Pool) דרך ארנק, או דרך גורם שלישי כמו בורסות למסחר.  

ניתן גם לבצע סטייקינג עצמאי ולהריץ צומת מלא לאימות עסקאות. צומת הוא מחשב שמריץ את תוכנת הבלוקצ’יין ונמצא בסנכרון מלא איתה. להרצת צומת נדרשת חומרה ייעודית, שרתים, חיבור אינטרנט חזק ועוד. לפיכך, הרוב מעדיפים לנקוט בדרך הראשונה.

ללמוד לסחור ולהשקיע בשוק הקריפטו - כמו מקצוענים

למימוש הטבה חד פעמית ופרטים נוספים 👇

מהי בריכת סטייקינג (Staking Pool)?

בריכת סטייקינג היא קבוצה משותפת של מחזיקי המטבע שמעוניינים לעשות סטייקינג וחוברים ביחד על מנת להגדיל את הסיכויים שלהם לזכות לאמת וליצור את הבלוק הבא בשרשרת הבלוקים. 

כחלק מהתאגדותם, הם נשענים על צומת מאמת יחיד אשר משתף עם חברי הבריכה את החלק היחסי שלהם מתוך התשואה המתקבלת מאימות הבלוקים.

ברוב המקרים, ככל שמספר המטבעות הנעולים גבוה יותר, כך גדלה הסבירות של הסטייקרים לזכות לאמת את הבלוק הבא. 

צמתים מדורגים, ברוב המקרים, על פי מספר המטבעות שהם מחזיקים. כתוצאה מכך, הצמתים המחזיקים במספר הגדול ביותר של מטבעות יקבלו לעיתים קרובות פיצוי גבוה יותר, וזו הסיבה שבריכות הסטייקינג הפכו פופולריות כל כך בימינו. 

ניתן במובן מסוים להקביל את ההצטרפות לבריכה להצבעה בבחירות דמוקרטיות עבור הנציגים שיפעילו, ישמרו ויתחזקו את הרשת, בשמי המצביעים. 

איך עושים סטייקינג (Staking)?

התהליך מתחיל בקניית מספר מסוים של מטבעות ברשת הנקבע על-פי חוקי הפרוטוקול. לפני ביצוע סטייקינג, חשוב לוודא כי המטבע אכן מסתמך על פרוטוקול PoS באתרי מידע כגון CoinGecko או באתרים שמרכזים מידע על סטייקינג כגון StakingRewards. לאחר השלמת הרכישה, את הסטייקינג ניתן לבצע באחת מהאפשרויות הבאות:  

סטייקינג פול מתוך הארנק

התהליך לרוב פשוט אך משתנה בין הארנקים. כשמוצאים סטייקינג פול מתוך הארנק נחשפים למידע על מספר מאמתים בנקודת הזמן, % מהסכום שננעל עד כה, התשואה, עלות, מספר הבלוקים שהבריכה אישרה ועוד. 

המשתמשים בוחרים את המטבע לו יעשו סטייק ואת הסכום אותו ינעלו. יש מטבעות שניתן לבחור את מהירות אישור הטרנזקציה שמשפיעה על כמות המטבעות שצריך לנעול. לאחר מכן בוחרים את הבריכה אליה רוצים להצטרף ומאשרים את הפעולה. 

אם מדובר בארנק קר תתבקשו לחבר את הארנק לאימות ולתת את הכתובת הציבורית למשיכת המטבעות. בסרטון שלפניכם אתם יכולים למצוא דוגמה לתהליך עם המטבע קרדנו וארנק החומרה טרזור.

סטייקינג מתוך הבורסה

בורסות למסחר במטבעות דיגיטליים וברוקרים מאפשרים נעילה של מטבעות אצלם בתמורה לעמלה שהם גובים שיורדת מהתשואה. 

כך, אפשר לבצע דרכן סטייקינג בבריכות סטייקינג (Staking pool) ע"י בחירת המטבע, הסכום ותקופת הנעילה. 

בנוסף, המשקיעים יכולים לבחור (אצל חלק מזירות המסחר) בין נעילה למשך זמן מוגדר מראש (Fixed staking) או גמיש (Flexible staking) שבו אפשר למשוך את המטבעות בכל נקודה מסוימת אך בתשואה פחות אטרקטיבית. 

ללמוד לסחור ולהשקיע בשוק הקריפטו - כמו מקצוענים

למימוש הטבה חד פעמית ופרטים נוספים 👇

כיצד מחושבת התשואה על סטייקינג?

התשואה משתנה ממטבע למטבע בהתאם לפרוטוקול שלו ומשלבת בדרך כלל את מספר המטבעות הנעולים, משך הזמן שהמטבעות נעולים, סך המטבעות הנעולים ברשת ושיעור האינפלציה. יש פרוטוקולים בהם התשואה מבוססת על יצירת מטבעות חדשים ובחלקם על עמלות המשולמות ברשת, לעתים גם וגם. 

ניתן לעקוב בלייב אחרי התשואות ב-Stakingrewards ואף לחשב עצמאית במחשבון שלהם את התשואה שתתקבל מכל מטבע. חשוב לזכור שהריבית אינה קבועה ולכן אלו הערכות תשואה בלבד. 

מהן הפלטפורמות המומלצות לסטייקינג?

קיימים ארנקים וזירות מסחר רבות המאפשרים לבצע סטייקינג, הבחירה תלויה בהעדפות אישיות והניסיון שלכם בתחום. ההבדלים המרכזיים ביניהם – הסתמכות על גורם צד שלישי, מגוון מטבעות זמינים לנעילה ואופן שמירת המטבעות (חם/ קר). להלן האפשרויות:

סטייקינג מתוך הארנק

לאלו המעדיפים לשמור את המטבעות והמפתחות הפרטיים שלהם לעצמם ולא להסתמך על צד שלישי מומלץ לנעול את המטבעות בארנק חומרה. 

כך המטבעות נשארים בארנק וניתן למשוך אותם בכל רגע נתון (למעט הגבלות של המטבע וחוקיו). ארנק חומרה הוא הארנק הקר המאובטח ביותר אשר קיים כיום. למעשה מדובר בכונן קשיח חיצוני (USB), אשר מוצפן ברמות הגבוהות ביותר וחסין להתקפת וירוסים שנועדו לגנוב מארנקי תוכנה. רוב ארנקי החומרה היום אף מגיעים עם מסך, כך שניתן להשתמש בהם בשוטף לשליחת כספים. 

ברוב המקרים ארנקי החומרה אף יהיו בעלי קוד פתוח כך שכל אחד יוכל לאמת את גודל ועומק האבטחה.

כיום ישנם 2 סוגי ארנקי חומרה מובילים:

  • ארנק טרזור טי (Trezor T) – ארנק חומרה מצוין והוותיק ביותר כיום. מכיל 1648 מטבעות נוספים מלבד ביטקוין נכון לכתיבת מילים אלו, וכרוך בעלות של כ-720 ש”ח.
  • ארנק לדג’ר ננו אקס (Ledger Nano X) – ארנק חומרה מומלץ גם כן. לדג’ר אף יכול להכיל מספר רב יותר של מטבעות (ביחס לטרזור), ובעוד שהוא זול יותר ($157) – הוא נחשב מאובטח במידה כמעט דומה.

ארנק טרזור T

5/5

הארנק המוביל והמתקדם ביותר בשוק

מחיר: ₪1,200

ארנק לדג'ר ננו X

4.9/5

מארנקי החומרה הפופולריים ביותר בשוק

מחיר: ₪900

בורסות/ברוקרים

שירותים המסתמכים על צד שלישי שמחזיק עבור המשקיעים את המטבעות והנעילה מתבצעת אצלו ולכן, הם כרוכים בעמלה נוספת אותה מנכים מתוך התשואה. היתרונות הם נוחות השימוש ומגוון המטבעות שניתן להחזיק במקום אחד. הבורסות המומלצות כיום הם בינאנס, קראקן וביטפינקס

קראקן (Kraken) היא אחת מזירות המסחר המוכרות הקיימות, המציעה עמלות נמוכות, אפליקצית מובייל טובה וכלים לסוחרים מתקדמים. קראקן היא אחת מהזירות הותיקות בתחום המטבעות הדיגיטליים, אשר הוקמה בשנת 2011 ומבוססת בארה"ב. לאורך השנים הזירה שמרה על שמה כזירת מסחר מאובטחת היטב שמעולם לא נפרצה בצורה משמעותית. בנוסף, מתחילת דרכה קראקן פועלת בצורה מסודרת בהתאם לרגולציות ומציעה ממשק ידידותי למשתמש. 

זירת המסחר בינאנס (Binance) היא אחת מהפופולריות כיום בשוק המטבעות הדיגיטליים. בורסת Binance כבר מכילה מעל 100 מיליון משתמשים, היא בעלת נפח המסחר הגדול ביותר וניתן לבצעה דרכה סטייקינג לעשרות מטבעות באופן עצמאי או דרך בריכת המשקיעים שלה. כמו כן, מקפידה על שיפור הפלטפורמה והשרתים שלה, והגדלת מגוון המטבעות, הכלים והאפשרויות עבור משתמשיה. לאחרונה היא נתקלת בקשיים רגולטוריים, כפי שהרחבנו בכתבה ייעודית, ולכן רצוי שתקחו זאת בחשבון גם כן.

בורסת ביטפינקס היא אחת הבורסות המוכרות בתחום גם כן. היא נוסדה בהונג קונג ב-2012 כפלטפורמה למסחר ממונף בביטקוין, אך במהרה החלה לתמוך גם במטבעות דיגיטליים נוספים. כיום מאפשרת הבורסה הוותיקה מסחר במעל ל-70 מטבעות דיגיטליים ו-9 מטבעות סטייקינג מובילים, נכון לכתיבת מילים אלו. 

כמו כן, בניגוד לבורסות מובילות אחרות, ביטפינקס מאפשרת הפקדה של כסף פיאט (דולר/יורו) ומסחר מולו.

המטבעות הפופולריים לסטייקינג 

סטייקינג יכול לשמש למגוון רחב של פתרונות בהתאם למטרות הפרויקט. הנה מספר דוגמאות לפרויקטים מובילים: 

פרויקט מטבע תשואה שנתית* סטייקינג ברשת 
אתריום 2.0 ETH2 5.89% 
נעילת מינימום 32 ETH להפעלת תוכנת מאמת. המאמת אחראי על אחסון נתונים, עיבוד עסקאות, הוספת בלוקים חדשים לשרשרת ואבטחת הרשת. מטרת הפלטפורמה היא לאפשר למפתחים לבנות וליישם אפליקציות מבוזרות dApps וארגונים אוטונומיים מבוזרים DAOs על בסיסה. 
קרדאנו ADA 1.67% 
בפרוטוקול Ouroboros, ה-Stakeholder שיכרה את הבלוק הבא נבחר רנדומלית, ביחס לגודל ההחזקה שלהם (Stake). השאיפות של הפרוטוקול היא הסקלביליות, ממשק מול שרשראות בלוקים אחרות וליצור איזון בין המשתמשים לבין הצרכים הרגולטוריים שנדרשים על מנת שיצליח. תכונה זו מאפשרת לו להגיע לקהל פוטנציאלי של מיליוני משתמשים ולא רק לקהילה שמתעניינת בנושא הקריפטוגרפיה.
פולקדוט DOT
4.51%
בשרשרת המרכזית של הרשת נמצאים כל מאמתי הרשת המחזיקים בכמות המינימלית (או יותר) של מטבעות הנעולים בתוכה. נעילת המטבעות מקנה זכויות השתתפות באימות הטרנסקציות הנעשות ברשת בדומה לפרוטוקול את’ריום 2.0. הפרוטוקול מאפשר העברה של מספר סוגים של נתונים, נכסים דיגיטליים וטוקנים בין רשתות בלוקצ'יין שונות, ובכך מאפשר תקשורת ופעולות הדדיות בין הרשתות השונות
צ'יינלינק LINK 2.8% 
מאמתים ב-Chainlink פועלים כאורקל (Oracle), שמבצעים מגוון גדול של משימות, מתקשרים עם חוזים חכמים ומעבירים אליהם נתונים ממקורות חיצוניים. מטרת האורקל היא לגשר על פערי מידע בין חוזים חכמים מבוססי טכנולוגיית בלוקצ’יין (שבנויים על גבי אתריום) לבין יישומים בעולם האמיתי. 
ביאנבי BNB 10.17%
משמש לתשלום דמי מסחר ועסקאות, להרוויח תגמולים באמצעות Binance Earn ולהחזיק ברשת BSC. בינאנס מציעים איתו דרך חלופית לקבל עמלות מסוחרים המשתמשים בבורסת בינאנס. 
טזוס XTZ 0.75%
נעילת המטבעות מאפשרת השתתפות באימות הקונצנזוס של הרשת. טזוס מאפשרת למחזיקי המטבע שלה (XTZ) להיות שותפים במערכת הממשל המבוזרת ומערכת קבלת ההחלטות העוסקות בשינויים ברשת.​​ 

*בשקלול אינפלציה, נכון לכתיבת מלים אלו.

יתרונות וחסרונות של סטייקינג

יתרונות

  • הכנסה פסיבית בהשקעה במטבעות דיגיטליים 
  • עלות הכניסה להשקעה נמוכה
  • התהליך ניתן לביצוע בפשטות מתוך ארנק / בורסה 
  • מכשיר פיננסי פשוט למחקר, הבנה והשקעה 
  • חיסכון באנרגיית כריית הבלוקים 

חסרונות

  • שווי השוק –  בזמן שהמטבעות נעולים התנודות בשוק יכולות להוריד את ערכם (מול הדולר) ולמרות התשואה הגבוהה (שנקובה במטבע הדיגיטלי עצמו) זו תהיה השקעה בהפסד. רלוונטי בעיקר למשקיעים לטווח קצר. 
  • נזילות – לעתים הנעילה היא למשך זמן ארוך במהלכן לא ניתן למשוך את המטבעות. כמו כן, אם הסטייקינג הוא למטבע עם מחזור מסחר נמוך, ייתכן ויהיו קשיים למכור או להמיר את המטבע והתשואה שהתקבלה. 
  • גניבת המטבעות עקב פרצות אבטחה בפרוטוקול – אינספור פרויקטים כבר נפרצו ולכן הסיכון תמיד קיים. רק לאחרונה האקרים ניצלו פרצה בפרוטוקול ספרטן, עשו שימוש במטבעות BNB בשווי $61M שהעלימו $30M מכספי בריכות הסטייקינג של הרשת. 
  • הסתמכות על גורם צד שלישי אם התהליך מתבצע דרך בורסה / ברוקר – כלומר המפתחות הפרטיים, שהם הבעלות על המטבעות הדיגיטליים, לא נמצאים אצלכם.
  • התלות במאמת (בבריכת הסטייקינג) – לצמתים צריך להיות זמן הפעלה של 100% על מנת להבטיח תשואות מקסימליות. אם מפעיל הצומת לא פעל כראוי גם אם זה בטעות, כל מי שהצטרף לבריכה עלול לספוג קנסות שישפיעו על ההחזר הכולל. בתרחיש הגרוע ביותר, המאמתים עשויים אפילו לחתוך את חלקם בסטייקינג, ובשלב זה חלק מהמטבעות שננעלו יאבד.
  • עלות המאמת – אם הכניסה לבריכה יקרה, היא תנגוס בחלק גדול מהתשואה

לצד כל היתרונות והחסרונות יש לזכור שמטבעות דיגיטליים מוכרים כנכס לצרכי מס. לכן, בכל המרה בין מטבע למטבע, בין אם יש רווח או הפסד, נוצר אירוע מס שיש עליו חובת דיווח לרשויות. 

אך בהקשר של סטייקינג, לאור ההכרה במטבעות דיגיטליים כנכס פעילות הסטייקינג עשויה להיות מוכרת כפעילות עסקית ולא של רווחי הון. כתוצאה, רשות המסים עלולה להכיר בסטייקרים גדולים (לא סביר שתתמקד בקטנים אך לא נתחייב על כך) כעסקים שחייב במס שולי. 

ללמוד לסחור ולהשקיע בשוק הקריפטו - כמו מקצוענים

למימוש הטבה חד פעמית ופרטים נוספים 👇

סיכום

סטייקינג הפך לאפיק השקעה אטרקטיבי עבור משקיעים המבקשים להרוויח הכנסות מהחזקת מטבעות – בדומה לאופן שבו אגרות חוב או מניות דיבידנד יעבדו. התשואות האטרקטיביות בשילוב פרוטוקול ה-PoS שמקטין את החששות הנובעים מהאופי עתיר האנרגיה של פרוטוקול PoW המסורתי, משכו מיליארדי דולרים להשקעות במטבעות סטייקינג.

עם זאת, הפרוטוקולים צעירים במיוחד ועוד לא נבחנו באמת נגד התקפות מסוגים רבים. רמת הביזוריות של רשתות אלו עוד צריכה להוכיח עצמה וכמו כל סוג אחר של השקעה, ההימור בקריפטו כולל סיכונים הכוללים אפשרות של אובדן המפתח הפרטי של הארנק, גניבה, או אובדן ההשקעה כתוצאה מירידה חדה במחיר המטבע במהלך תקופת הנעילה.

לכן, מומלץ לנתח את יחס הסיכון / תגמול של הסטייקינג בהתבסס על תנאי השוק, אמינות הרשת והתגמולים שמציעה הרשת בגין נעילת המטבעות שלכם בכדי לוודא שמפצים אתכם בצורה מספקת על הסיכונים שאתם לוקחים.

קבלו את העדכונים והחדשות הכי חמות מעולם הקריפטו ישירות למייל שלכם:

שתפו:

צוות האתר

צוות האתר

קריפטו ג'ונגל הוא בלוג ואתר חדשות שמסקר את עולם הבלוקצ'יין, ביטקוין, את'ריום ושאר המטבעות הדיגיטליים. באתר מדריכים, חדשות וסקירות שיעזרו לך להישאר מעודכן.
צוות האתר

צוות האתר

קריפטו ג'ונגל הוא בלוג ואתר חדשות שמסקר את עולם הבלוקצ'יין, ביטקוין, את'ריום ושאר המטבעות הדיגיטליים. באתר מדריכים, חדשות וסקירות שיעזרו לך להישאר מעודכן.

פרטייך התקבלו בהצלחה! 🎉

בנתיים, יש לך אפשרות לבחור מבין הפעולות הבאות:

שנת 2024 היא שנת הקריפטו

תנו לנו ללמד אתכם איך
לסחור ולהרוויח!

אל תפספסו את ההזדמנות - נותרו 5 מקומות אחרונים

👇השאירו פרטים עכשיו👇

מומחה מומלץ

לורם איפסום דולור סיט אמט, קונסקטורר אדיפיסינג אלית לפרומי בלוף קינץ תתיח לרעח. לת צשחמי צש בליא, מנסוטו צמלח לביקו ננבי, צמוקו בלוקריה.

cropped-logo-cryptojungle-2.png

להתחברות מלאו שם משתמש וסיסמה

דילוג לתוכן